Přeskočit na hlavní obsah

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází | 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi [75%]

Michael Bay si vypěstoval pověst krále explozí v Hollywoodu. Není se moc čemu divit, stačí se podívat na jeho dosavadní filmovou kariéru. Nicméně už jej neuspokojuje jen ničit gigantické roboty na velkém plátně a tak si odskakuje k menším filmům. No a po filmu, který se točil kolem kulturistů a stereoidů přichází další taková odbočka. Film 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází, který vstoupil včera do kin, vychází z klíčové vojensko-politické události, která se odehrála před necelými čtyřmi lety v Libyi. Jak dopadla tahle patriotistická militantní podívaná? 



V noci z 11. na 12. září 2012 se odehrála událost, která poznamenala desítky amerických občanů usilujících o nastolení míru v Libyi, která po svrhnutí Muammara Kaddáfího je dějištěm do dnešního dne neutuchajících vojenských akcí, které mají za cíl nastolit vládu nad celým územím pro jednu ze soupeřících frakcí. Když je do Benghází povolán americký velvyslanec Chris Stevens (Matt Letscher), jeho výroky na adresu situace v celé Libyi si vykládají militantní skupiny po svém a místo jeho dočasného pobytu je v podvečer 11. září 2012 napadeno skupinou vojáků, která zdecimovala minimální ochranku, kterou velvyslanec měl. Jedinou možnost na záchranu pro ohrožené americké občany je skupina žoldáků, kteří hlídají agenty CIA na nedaleké utajené základně...

Musím se přiznat, ale v případě tohoto snímku se nebojím jej trochu nadhodnotit. Popravdě, nejsem úplně fanoušek těchto moderních akčních vojenských záležitostí, především díky tomu, že je ten patriotismus a naivita, se kterou jsou zpracovány v kombinaci s čistě vojenským fetišem něco, co mi úplně moc neříká. Samozřejmě, jsou tu výjimky, kterou se pro mě stává i tahle novinka hollywoodského mistra explozí. Ten ač totiž všechny výše zmíněné prvky ve svém filmu má (člověk by až čekal v některých scénách přehnaného patriotismu licencování skladby America, Fuck Yeah! z filmu Team America: Světovej policajt), dokáže to všechno prodat tak, že to diváka i osloví a zaujme, nemluvě o vtažení do děje a napínavosti situace, ve které se hlavní hrdinové ocitli. 

Jistě, film operuje s výraznou úrovní zjednodušení příběhu pro většinového diváka, nějakými zkratkami oproti tomu, co se vlastně v Benghází v ten den stalo, a ona naivita a nucený patriotismus (rozstřílená americká vlajka nesmí chybět) místy hodně ruší, přesto ty dvě hodiny a něco v kině utečou neskutečně svižně a díky vyjímečně atmosferickému soundtracku (byť náramně kompozice připomíná pár let starý počin skupiny HEALTH k atmosfericky podobné hře Max Payne 3) jsou celá akce i klidná místa mezi akčními sekvencemi náramně provázané a film tak funguje víc, než všechno co Bay za posledních více jak deset let poslal do kin.

A to je právě to překvapivé. I přesto, že film 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází obsahuje všechno špatné, za co by mohl společně s dalšími filmy být zkritizován až hrůza, v tomto podání to všechno funguje a baví. Navíc na film, který je oproštěn o jakékoliv hlubší myšlenky a hraje především na vizualitu, se daří Bayovi a spol krásně vykreslit ukázku toho, proč je válka nesmyslná a zbytečná. Pokud vám tedy nevadí trochu myšlenkově jednodušší vojenská akce, která ale vypadá a šlape zatraceně dobře, nebojte se dát 13 hodinám šanci. Michael Bay po letech natočil něco, co má hlavu a patu a přitom to v jádru funguje, zatímco jsou hrdinové filmu skutečné bytosti a ne jen karikatury a archetypy. 

Černý jestřáb sestřelen na stereoidech. Michael Bay se vrátil s další bokovkou, která byť patriotistická a naivní až hrůza, funguje výjimečně dobře, akce šlape jak po másle a celé víc jak dvě hodiny utečou neskutečně rychle. Pokud jsou militaristické akce vaší krevní skupinou a nevadí vám trochu zbytečná přímočarost a jednoduchost, pak je 13 hodin jasná volba.  
 Koktejl: 
25% Akce
25% Povstalci
25% Naivita
25% America, Fuck Yeah!
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
(13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, 13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi)
Akční / Drama / Thriller
USA, 2016, 144 min

Režie: Michael Bay
Předloha: Mitchell Zuckoff (kniha)
Scénář: Chuck Hogan
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denman, Dominic Fumusa, Max Martini, Alexia Barlier, David Costabile, Peyman Moaadi, Matt Letscher, Toby Stephens, Demetrius Grosse, David Giuntoli, Freddie Stroma, Liisa Evastina, Andrei Claude, Nikovich Sammut, Alan Paris

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 04.02.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 04.02.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 15.01.2016 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/51848-13-hodin-tajni-vojaci-z-benghazi/
http://www.imdb.com/title/tt4172430/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?